Danske piger i den finske fremmedlegion

Lige nu er det danske U20 open-landshold til European Youth Ultimate Championships i Holland. Men det er ikke det eneste danske islæt i turneringen.

Selma Ørsted og Cassandra Søbirk er også taget til Holland for at deltage. Men trøjen, de trækker over hovedet, er imidlertid ikke rød og hvid. Den er blå og hvid. De er nemlig begge en del af Finlands U20 kvindelandshold.

DFSU nåede lige at stille de to unge talenter et par spørgsmål efter hjemkomsten fra de finske mesterskaber og inden EM i Holland.

Vil I præsentere jer selv for folk, der ikke lige kender jer?

C: Ja, selvfølgelig. Jeg hedder Cassandra, er 17 år gammel og bor i Frederikssund. I min fritid spiller jeg ultimate, og det har jeg snart gjort i fire år. Ja, og så arbejder jeg på grillbar.

Jeg har indtil nu spillet ultimate mest for fællesskabets skyld. Men nu, da muligheden for landshold og ultimate på et lidt højere niveau opstod, sagde jeg selvfølgelig ja.

S: Jeg hedder Selma, og jeg er 18 år. Til daglig går jeg på Gefion Gymnasium i København, hvor jeg stiftede bekendtskab med ultimate for første gang for et lille års tid siden. Jeg blev fanget af sporten, fordi den kræver en fed kombination af en masse taktik, teknik og fysik.

Efter Gymnasie-DM, som var en kæmpe fiasko resultatmæssigt, startede jeg indendørssæsonen hos KFK, som bl.a. endte med guld til DM.

Først og fremmest velkommen tilbage fra Finland! Hvordan gik det for jer og holdet til de finske mesterskaber?

S: Resultatmæssigt gik det ikke særlig godt. Vi spillede imod nogle stærke finske hold med mange rutinerede spillere, som kender hinanden godt. Modsat os. Dag 1 var meget frustrerende, fordi vi slet ikke kunne få spillet til at køre, men allerede til 3. kamp gik det bedre. Jeg fik lov at handle, og det fungerede meget bedre.

Hvordan kan det være, at to danske ungdomstalenter ender på det finske U20-kvindelandshold?

C: Når man dyrker en lille sport som ultimate frisbee, åbner det for nogle muligheder, som større sportsgrene ikke gør. For eksempel at få lov til at deltage i et EM for en anden nation efter 10 måneder i sporten. 

S: Danmark har et U20 open-hold, men desværre ikke et damehold. Og det fysiske og tekniske spænd er simpelthen for stort mellem os og drengene. Men tilfældigvis manglede finnerne et par spillere og kontaktede Jimmy Escherich, den danske U20-landsholdstræner.
C: Ja, og så kontaktede han Selma og mig og spurgte, om det var noget, vi var interesserede i.

(Jimmy Escherich er til daglig træner i Frederikssund, red.)

I har begge spillet i en klub hele jeres ultimate-karriere, så hvordan var det at spille med et nyt hold?

C: Det var meget anderledes at spille med et andet hold, især fordi det er et kvindehold, og i min klub er jeg næsten den eneste pige, der spiller med. De har også forskellige setups og taktikker, som man selvfølgelig lige skal lære at kende. Derudover skal man også lige omstille sig til spillernes individuelle kasteevner og løb.

S: Ja, det var og bliver en kæmpe udfordring. Taktisk set er det svært, fordi de spiller på en helt anden måde end vi gør på KFK’s damehold. Der er spillere fra 4-5 forskellige klubber på holdet, så vi kender ikke hinandens stærke og svage sider på banen.

Hvordan er det at have finske trænere og ikke mindst holdkammerater?

C: Jeg forstår ingenting af det finske sprog, men nogle af finnerne kan forstå ord af vores danske, fordi de kan noget svensk.

S: Og det gør det svært at føle sig som en del af holdet, som jeg synes er vigtigt for at kunne spille godt sammen.

C: Ja, det var nogle gange lidt svært med ordentlig kommunikation til Touren (mesterskaberne), men det, håber jeg, bliver bedre til EM. Der er nogle af spillerne, der heller ikke er så gode til engelsk, men det kan vi alle lære og blive bedre til i løbet af ugen i Holland.

Hvad er jeres og holdets forventninger til resultaterne til EM i Holland?

C: Tror bare, at vi forventer at have det sjovt med en god spirit hele ugen og at vinde mindst et par kampe.

S: Der blev joket lidt med forventninger til EM i weekenden, så de lød ikke ligefrem kæmpestore. De vil gerne vinde nogle kampe modsat sidste år til VM i Polen. Jeg forventer dog, at vi kan få nogle tætte og fede kampe. Specielt, hvis vi ender i L-pool. Udover det forventer jeg, at jeg udvikler mig som ultimate-spiller, og at jeg får en masse redskaber med hjem til KFK. Men ikke mindst forventer jeg, at holdet kommer til at udvikle sig i løbet af ugen, og at det hele bare bliver en kæmpe oplevelse.

 

Held og lykke skal lyde til pigerne og det finske hold fra DFSU!