Dansk stjernespiller til kvindekamp i USA

Maya Mileck er en af landets allerbedste kvindelige ultimate-spillere. Hun var en central del af succeshistorien om beach-kvinderne fra VM i Royan. Og nu er hun netop hjemvendt fra USA, hvor hun har turneret med Eurostars-holdet. En turné med især ét mål: At slå til lyd for kvinde-ultimate verden over.

En aften ringede Maya Milecks telefon. Det var Bex Forth. En britisk ultimate-spiller på elite-niveau igennem en årrække, som nu havde sat sig for at samle Europas bedste kvindespillere til en turné i USA.

Bex Forth spurgte, om den dansk-amerikanske ultimate-virtuos havde lyst til at være en del af Eurostars-holdet.

”Det var en superfed mulighed, så jeg blev selvfølgelig rigtig glad og sagde ja med det samme,” siger Maya Mileck, som efter sin hjemkomst stadig er begejstret for oplevelsen.

I ligestillingens navn

Timingen er egentlig pudsig. Eurostars-turnéen lå nogenlunde samtidig med EM i kvindefodbold. Og lige præcis den debat, som fodboldkvindernes succes afstedkom, var, hvad Eurostars-kvinderne gik til kamp for på de amerikanske ultimate-baner. Ligestilling i sportens verden. Kvinde-ultimate fortjener præcis ligeså meget respekt, omtale, dækning og engagement, som herre-ultimate.

Og ja, selvfølgelig gør den det. Lad det stå mejslet i granit. Men når man ser ud i ultimate-verdenen er det bare slet ikke så selvfølgeligt. Derfor drog Maya Mileck og resten af Eurostars-kvinderne i kamp med ligestillingsfanen højt hævet.

Men det kræver konkrete tiltag, hvis opmærksomheden skal øges. Og det er man meget bevidst om på Eurostars-holdet.

”Alle vores kampe var livestreamede, og idéen er, at hvis unge kvinder kan se, hvor højt et niveau man kan komme til at spille på, så bliver de mere inspirerede til at klø på med ultimate,” siger Maya Mileck.

Hun nævner samtidig, at holdet bar en t-shirt uden for banen med teksten: ”Inspire women and girls worldwide”.

Mon ikke det er lige netop, hvad de har gjort.

En del af et større problem

Men Maya Mileck og resten af Eurostars-holdet er langt fra en samling forbitrede feminister. De går til opgaven på en konstruktiv måde.

Debatten om den sportslige ligestilling har nemlig indimellem kredset om fysiske og deraf økonomiske forskelle kvinder og mænd i mellem. Men her bringer Maya Mileck et interessant perspektiv på banen.

”Medierne har et ansvar. Jeg tror, at når man går op i sport, så handler det meget om historierne, som bliver fortalt. Man følger dem, som er spændende og dygtige til det, de laver. Og hvis det primært er mænd, der bliver eksponeret, og det er deres historier, man fortæller, så er det også dem, der interesseret folk. Det er hønen og ægget,” reflekterer dansk-amerikaneren.

Vi snakker videre om, hvorvidt man kan ændre på folks præferencer, så kvinde-ultimate bliver mere attraktivt. Maya Mileck mener, at det blot er et spørgsmål om, at medierne dækker det. At medierne slet og ret dykker ned i de historier, der findes i hobetal om kvindelige hold og kvindelige stjernespillere. Så skal folk nok se det. Og måske har hun fuldstændig ret. Se bare de danske håndboldkvinder.

Snakken går videre, og bedst som vi er nået frem til, at det handler om høns og æg, handler det i virkeligheden også lidt om frugter.

”Men i det hele taget er det jo som at sammenligne æbler og pærer. Herrespillere er større, stærkere og hurtigere, ja, men det handler også om teknik. Og her er der masser af dygtige kvinder. Det kan sagtens være spændende at se begge ting. Men det er vel nærmest bare to helt forskellige sportsgrene,” slår den velargumenterende ultimate-stjerne fast.

Det kræver ansvar fra alle

Men hvad gør vi så, hvis vi skal i mål med det her? Vi kan vel ikke nøjes med livestreams og turnéer i USA. Nej, naturligvis ikke. Det er Maya Mileck bevidst om.

”Kvindespillere har ikke det samme fundament at stå på som herrespillere. Og her må man altså tage et ansvar som ultimate-community, så kvinder får samme muligheder som mænd. Og det synes jeg ikke, de har lige nu. Ikke at det er nogen skyld. Men der er simpelthen ikke så mange spillere og så mange kræfter at trække på,” siger hun.

Maya Mileck tager endda sit forslag endnu længere.

”Det kunne være godt, hvis man lavede nogle tiltag især på rekrutteringssiden. I Seattle ved jeg, at man har spillere, som træner folkeskoleelever, og det er helt vildt fedt at se så unge drenge og især piger spille ultimate.”

I forlængelse af det sendes også en opfordring til DFSU om at sætte noget i søen for især den yngre del af dansk kvinde-ultimate.

”Jeg synes, det kunne være så fedt, hvis DFSU kom med nogle initiativer. Man kunne eventuelt prøve at samle et U19-landshold, som man kunne sende afsted næste gang, der er en turnering,” slutter Maya Mileck.

Men man skal jo også vinde

Midt i al snakken om ligestilling og kvinde-ultimate, fristes man let til at spørge, om Eurostars-holdet overhovedet gik op i, om de vandt. Og skribenten kunne ikke stå for fristelsen.

”Ja da! Jeg spiller altid for at vinde,” lyder svaret. Prompte.

Og ja, hvis man vil promovere (kvinde)ultimate, så handler det jo selvfølgelig også om at vise sporten fra sin smukkeste side.

Eurostars-holdet formåede således også at hive tre sejre hjem og endda give sidste års vindere af de amerikanske Nationals, Brute Squad, kamp til stregen. Det blev et snævert to-points-nederlag, men med en tilfreds Maya Mileck til følge.

”Jeg synes egentlig, det er ret imponerende, når man tænker på, at vi aldrig har trænet sammen.”