Fairplay og Spirit

Ultimate handler om at vinde, men det, som kendetegner ultimate, er respekten for modstanderen.
Der er ingen dommer i ultimate, så ansvaret for at følge spillets regler og respektere modstanderen ligger udelukkende på spillerne.
Hvis en spiller mener, at reglerne er blevet overtrådt, gør personen opmærksom på det ved fx at råbe “FEJL”. Dette medfører et spilstop, hvor de involverede spillere drøfter, om reglerne er fulgt eller ej.
Der kan ikke gives udvisninger, men hvis reglerne er overtrådt, kan det i nogle tilfælde resultere i et turnover (angrebsskift).
Hvis de involverede ikke når til enighed, spilles situationen om, og discen går derfor tilbage til den seneste kaster. Herfra spilles kampen videre. Det præcise udfald af en overtrædelse afhænger af den specifikke situation og kræver kendskab til reglerne.

Efter hver kamp samles begge holds spillere i en huddle (cirkel som på billedet), hvor man skiftevis analyserer og giver feedback på hinandens spil gennem kampen.

Derefter tildeler hvert hold modstanderen en spirit of the game-score mellem 0 og 4 for den grad af fair play modstanderen har udvist i kampen. Spirit-pointene gives i fem kategorier, bl.a. kendskab til og brug af reglerne, villighed til at spille fair og positiv attitude og selvkontrol.
Se her hvordan man fordeler spiritscore.
Sideløbende med den almindelige ultimate-konkurrence er der derfor også konkurrence om at opnå flest point og vinde Spirit of the Game.

Se her eksempler på hvordan der uddeles score i de forskellige kategorier.

I dansk ultimate skal der fra september 2018 bruges spiritkaptajner på alle hold. Læs om en spiritkaptajns rolle her.

Læs mere om Spirit of the Game her (på engelsk).

Husk du altid kan kontakte spiritudvalget på spirit@dfsu.dk.