Primary links

DFSUs historie

Dette er beretningen om dannelsen af Dansk Frisbee Sport Union. Beretningen er krydret med samtidige internationale hændelser for at give et indtryk af den danske udvikling i forhold til andre lande.

Den første flyvende plastictallerken blev produceret i USA i 1948 af Fred Morrison. Idéen til en flyvende tallerken i plastic siges at komme fra Yale-studenternes leg med tærteforme fra Frisbie's Pie Company nær New Haven, Conneticut.

Legetøjsfabrikanten WHAM-O i Californien opkøbte i 1957 rettighederne til Fred Morrisons plastictallerken og begyndte en storproduktion af plastictallerkener til spil på stranden. Den første plastictallerken fra WHAM-O hed "Toy Flying Saucer" - for det var jo en flyvende tallerken. Senere ændrede WHAM-O navnet til FRISBEE efter at man havde hørt historien om Yale studenterne. Læg mærke til at navnet er ændret fra 'Frisbie' til 'Frisbee' - en bekvem måde at undgå et sagsanlæg på. De flyvende tallerkner blev jo solgt på historien om bagerens tærteforme.

Frisbeen blev mere og mere populær, og en række spil udviklede sig efterhånden. Mest naturligt var det at teste hvem der kan kaste længst eller mest præcist. Disse udfordringer blev kombineret, da frisbee-golf blev introduceret i 1960'erne.

Det næste store skridt blev taget, da holdspillet ultimate blev introduceret i 1968 af studerende ved Columbia High School i Maplewood, New Jersey.

Frisbee i Skandinavien

I 1972 får FARUSA VÆRK A/S i Farum licensen til at producere og sælge Frisbees i hele Skandinavien. Salget promoveres i begyndelsen i form af opvisninger/workshops, hvor der deltager inden- og udenlandske "frisbee-artister". Frisbees sælges stadig i begyndelsen af 70'erne som et have-/strandlegetøj, og selvom man i de spil-instruktioner man kunne finde sammen med frisbeerne kan genkende spil som længdekast, Guts og Disc Golf.

Freestyle er endnu er endnu ikke kommer over stadiet for trickkast og -gribninger, så de fineste øvelser "frisbee-artisterne" lavede ved opvisningerne er underhåndskast og gribning bag ryggen.

I 1974 blev Svenska Frisbee Förbundet oprettet, og fik deres reklamer med i Frisbeepakkerne i hele Skandinavien. SFF fik hurtigt en del medlemmer og var allerede midt i 70'erne det største frisbeeforbund i Europa.

Dansk Frisbee Forbund blev oprettet i 1978 og fik ved oprettelsen overdraget de danske medlemmer som Svenska Frisbee Förbundet havde fået. DFF blev i starten nærmest kørt som en engros-forretning, hvor medlemmerne kunne købe frisbees og andre souvenirs til favørpris.

De første danske frisbee-klubber blev oprettet i 1979 efter at Danmarks Radios TV havde vist et en-times program om VM i Frisbee. Den sommer blev frisbees det mest populære legetøj på de danske strande, og Dansk Frisbee Forbund fik omkring 500 medlemmer.

Turneringsaktiviteterne startede i Danmark i 1980, og i 1981 blev forbundet officielt stiftet. Det nuværende navn (Dansk Frisbee Sport Union) har forbundet haft siden 1986.

Vækst, vækst, vækst

Siden slutningen af 1980'erne har aktiviteterne koncentreret sig om Ultimate og Disc golf.

Dansk Frisbee Sport Union organiserer i dag ca. 500 aktive ultimatespillere fordelt på mere end 10 klubber. Disc golf er i dag organiseret under Dansk Disc Golf Union, DDGU. 

Samtidig er frisbeesport vokset med stor hast i udlandet. I USA er der omkring 1.000 disc golf baner og mere end 5.000 ultimatehold. I Sverige nærmer antallet sig 100 disc golf baner, og de første betalingsbaner er dukket op. Frisbee er blevet en sport ved World Games, og der er en støt vækst i antallet af aktive spillere verden over.

Ultimatesportens historie