Primary links

Formand og legende i mellem

 

Formand i DFSU, Matthias Zaccarin, har sat dansk ultimates ultimative elegantier stævne på Kafferiet i Kongens København en kold vinterdag til en snak om fortid, nutid og fremtid.

 

Mads Bakkegaard er 36 år og begyndte at spille ultimate som 14-årig. Han er uddannet læge og ved at specialisere sig i reumatologi med interesse for bevægeapparatets sygdomme. Han danner par med tidligere damelandsholdsspiller og damelandsholdstræner Betina. Sammen har de to døtre og bor i Søborg.

Meritterne på banen er utallige. Med Ragnarok har han været med til at vinde DM 16 gange og både EM-sølv og -bronze for klubhold i hhv. 2005 og 2012. Med landsholdet er det blevet til en plads i historiebøgerne for EM-bronze i Frankrig i 2003 og EM guld for masters på hjemmebane i København i 2015. Endvidere har han prøvet kræfter med de bedste i verden ved i 2011 at blive udtaget af Austin Doublewide fra Texas og vinde bronze til US Nationals. Det resulterende bl.a. i en invitation til US Open for Ragnarok.

Varmen møder os, da vi træder ind i den lille café. Vi bestiller kaffe og vand, som heldigvis ledsages af cantuccini. Der er god plads den dag, hvilket er ret heldigt, nu da vi skal have gang i de store armbevægelser.

Danmarksmester 2016 for 16. gang med Ragnarok 

 

Din succes på banen taler jo for sig selv, men hvad vil du særligt fremhæve i dag?

Den første DM-titel, Ragnarok vandt i år 2000, har en særlig betydning for mig. Vi startede Ragnarok i 1994, og i de første år fik vi mesterlige prygl af alle klubber, både fordi vi var begyndere og på grund af vores størrelse på det tidspunkt. Mange gange gik vi fra banen uden at have scoret. Men vi havde det fantastisk sjovt sammen, elskede at spille ultimate, og vi blev bedre og bedre – og fysisk større og hurtigere – og vi kunne kalde os danmarksmestre seks år efter, klubben var startet. Det var en stor oplevelse og tilfredsstillelse for os alle, og jeg er stolt over, at Ragnarok har vundet alle Danmarksmesterskaber lige siden - undtagen i 2003, hvor jeg slog Ragnarok ud i semifinalen sammen med Discflyers.”

Man begynder at forstå, hvorfor Ragnaroks gamle garde har kastet deres kærlighed på unge klubber som Frederikssund og Dragons.

 

Ragnarok blev i 2013 inviteret med til US Open og kæmpede mod de bedste i verden 

 

Er der overhovedet mere, du har behov for at vinde?

”Jeg har altid gerne ville vinde EM med Ragnarok, og vi har været tæt på nogle gange. Dog mener jeg ikke, det er et realistisk mål, som tingene ser ud nu.” 

Ordene falder velovervejet og tydeligvis mere med præg af afklaring end bitterhed.

 

Hvad er så dit næste mål?

”Opbygning af et rigtigt stærkt Ragnarok-hold til 2017 sæsonen, hvor fokus er på at inkorporere nye spillere og taktikker. Det kan forhåbentligt bringe holdet op på et højere niveau og gøre, at vi igen kommer helt op i toppen af europæisk ultimate.”

 

Mads med sine to døtre umiddelbart efter at have vundet EM guld og pokalen med de store ører

 

Du har haft mange gode oplevelser med sporten. Hvilke har størst betydning for dig? 

”Der har været utallige oplevelser igennem de 22 år. Det allervigtigste for mig har været at spille med mine holdkammerater i Ragnarok. Det har været en afgørende faktor. Jeg vil gerne fremhæve to gode venner. Daniel Ocariz, som jeg har spillet med, siden vi startede Ragnarok tilbage i 1994. Vi har haft og har fortsat et fantastisk venskab – også udenfor banen. Henrik Thomesen, som efter min mening igennem mange år var en af Europas bedste spillere. Hvis ikke den bedste. Han har været en kæmpe del af mit ultimate-liv. Vi har spillet uendeligt meget frisbee sammen, gået igennem tykt og tyndt på banen og har haft en connection som kun de færreste. Det har været en sand fornøjelse at spille sammen med ham i alle årene.”

Efter en hurtig tår vand fortsætter han.

”Det var også en stor oplevelse for mig at spille sammen med Doublewide i 2011-sæsonen i USA. Det var fedt at komme over og se, hvilket niveau der kan trænes og spilles på. Det niveau er vi langt fra i Danmark og i de fleste europæiske lande i øvrigt.”

Mads Bakkegaard kom gennem nåleøjet til tryouts hos Doublewide fra Austin, Texas i 2013 og vandt bronze til US Nationals

 

Hvad er dit råd til unge mennesker, som måske har stiftet bekendtskab med sporten og miljøet?

”De skal spille ultimate, fordi det er en fantastisk sportsgren, der har alt, hvad der gør en sport fed. Udover selve spillet, så kan man få fantastiske venskaber både i sin egen klub og på tværs af klubber og landegrænser. Man har mulighed for at komme udenlands og spille internationale turneringer, hvilket jeg på det kraftigste kan anbefale. For hvis man synes ultimate er fedt, så er man totalt solgt til sporten, når først man kommer afsted til udenlandske turneringer.”

 

Hvornår er nok nok, og hvor længe kan man blive ved med at være ultimate-spiller på højt eliteniveau?

Han kigger eftertænksomt op i loftet og får øje på maleriet af den lille havfrue.

”Det er et godt spørgsmål. Der kan selvfølgelig være mange ting, der spiller ind for den enkelte, men hvis jeg skal gå ind til kernen i forhold til mig selv, så drejer det sig udelukkende om to spørgsmål: 1. Synes jeg, det er sjovt? 2. Kan jeg bidrage til holdet?

Som tingene ser ud nu, kan jeg svare ja til begge spørgsmål. Jeg vil sandsynligvis fortsætte med at spille ultimate altid, men det kommer til at kræve en mental omstilling, når jeg på et tidspunkt ikke mere skal stræbe efter at være bedst.”

VM 2016 i London, Mads Bakkegaard når højest i kampen mod USA og Danmark sluttede på en 4. plads

 

Kan du spå om fremtiden for dig og ultimate i Danmark?

”Jeg håber på, at der i fremtiden kommer flere medlemmer i dansk ultimate – både flere klubber og flere medlemmer i de enkelte klubber. Man kan så på baggrund heraf håbe på, at det vil bevirke, at der kommer større konkurrence for at vinde Danmarksmesterskabet, for at komme på landsholdene og for at komme på ens eget klubholds 1. hold. Hvis det sker, så vil niveauet i danske ultimate få et kæmpe løft.

Herudover kan man ønske, at DFSU kommer med i DIF, så der kan komme bedre økonomi ind i sporten. Vi kan se, hvordan udviklingen i USA er for tiden med den nye professionelle liga, AUDL, hvor der er tv dækning/streaming af kampene, sponsorer osv.. Man kan håbe på, at det setup vil smitte af på resten af verden. Min egen rolle: Jeg fortsætter sandsynligvis nogle år endnu på højt plan. Når jeg kommer til at svare nej til et af de to spørgsmål, så må jeg se hvad fremtiden så bringer, jeg kunne overveje at starte et juniorhold i Søborg/Gladsaxe.”

Kaffekopperne er tomme, og vi er på vej i overtøjet igen.

Ragnarok sluttede på en flot 14. plads til VM for klubhold 2014 i Italien

 

Inden længe uddeles dette års DFSU Awards. Du var den første vinder nogensinde af prisen som årets bedste herrespiller. Hvad kan prismodtagerne se frem til?

”Det betød meget for mig at blive kåret til årets spiller. Jeg mener, det er vigtigt at have disse awards, som folk kan stræbe efter og hædres med. Det er rigtigt godt, at DFSU har fået det indført, og jeg kan kun bakke op om at DFSU Awards fortsætter fremadrettet.”

 

Vi takker for denne gang, tager afsked, og Mads sætter kurs mod nærmeste døgnkiosk for at tanke Mathilde kakaomælk inden aftenens klubtræning.