Primary links

Introduktion

Læs mere om ultimate på vores introsite frisbee.dk  Helt ny til ultimate? Få en flyvende start på vores  introduktionssite frisbee.dk eller kast dig ud i den lidt  længere forklaring her på forbundets officielle side. 

 

 

 

WFDF (World Flying Disc Federation) har lavet en kort beskrivelse af reglerne i ultimate, som kan findes her. Nedenfor følger en mere deltaljeret forklaring af spillet.

Ultimatebane

Ultimate er et holdspil, der spilles på en bane der er 100 meter lang og 37 meter bred. To hold spiller mod hinanden, og fra hvert hold er der 7 spillere på banen ad gangen. Banen er delt op i en midterfelt (64 meter) og to målfelter (hver 18 meter).

Indendørs spilles på en bane, der er på størrelse med en håndboldbane. Banen er således 20 meter bred, midterfeltet er 28 meter og målfelterne hver 6 meter. Når der spilles indendørs, er der 5 spillere på hvert hold.

Et hold kan bestå af op til 21 spillere (indendørs 15), hvoraf 7 (5) er på banen ad gangen. Der kan foretages udskiftninger efter hvert mål eller i forbindelse med skader.

I ultimate kan der både spilles på point eller tid. I turneringer spilles der udendørs til 21 point, mens der indendørs spilles til 13 point.

Ultimate bygger på spillerenes gensidige respekt. Spillerene dømmer selv hvis der opstår brud på reglerne (fejl) under spillet. Der er således ingen dommere.

Ultimate spilles med en frisbee der måler ca. 28 cm. i diameter og vejer 165 til 175 gram. Man kan dog vælge en anden (og evt mindre) model, f.eks. til yngre spillere.

Spillet startes, ved kampens begyndelse og efter hvert mål, ved at de to hold står i hver deres målfelt, og det ene hold kaster frisbeen til det andet hold. Alle spillere kan herefter bevæge sig frit på banen.
Baghåndskast

Når et hold har frisbeen gælder det om, at kaste frisbeen fra spiller til spiller indtil man kan score et mål. Frisbeen kan kastes i alle retninger. Mål scores ved at kaste frisbeen til en medspiller, der griber den i modstanderenes målfelt. Efter hvert mål byttes der side, og det hold der netop har scoret kaster frisbeen til modstanderene.

Når en spiller griber frisbeen (eller samler den op fra jorden) må han ikke flytte sig før frisbeen er kastet videre. Det er dog tilladt (ligesom i basketball) at rotere omkring en fast omdrejningsfod. Flytter spilleren omdrejningsfoden er der fejl. Frisbeen skal kastes igen senest 10 sekunder efter den er grebet ellers er der nøl og modstanderene overtager frisbeen. Forhåndskast

Det forsvarende hold skal forsøge at forhindre det angribende hold i at score mål, så de i stedet selv kan komme i angreb. Dette gøres ved at forsøge at blokere eller gribe modstanderenes afleveringer. Hvis to spillere griber frisbeen samtidig er får den spiller der er på det angribende hold frisbeen, og spillet fortsætter.

Det er ikke tilladt af slå til en frisbee som en modspiller har i hånden, eller at forhindre en spillers kast eller løb ved at røre ham, ligesom taklinger eller andet voldsomt spil heller ikke er tilladt. Ved disse forseelser dømmes fejl.

Når en fejl opstår råber den spiller fejlen er begået imod højt "FEJL", hvorefter spillet stopper og alle spillere bliver stående hvor de var da fejlen blev råbt. Hvis frisbeen var i luften da fejlen blev råbt går den tilbage til kasteren. Det er altid det angribende hold der får frisbeen igen når en fejl bliver råbt.

Efter en fejl er råbt startes spillet igen ved, at kasteren holder frisbeen, og en modstander rører ved den og råber "CHECK".

Hver gang en aflevering mislykkes er det modstanderene der kommer i angreb, uanset hvem der sidst rørte frisbeen. Spillet fortsættes fra der hvor frisbeen stopper. Hvis den ruller/flyver ud over sidelinien startes spillet fra sidelinien.

Læs eventuelt mere i vores ultimate kompendium her