EM til Danmark

Af Mathias Zaccarin

For nogle år siden luftede det europæiske forbund EUF tanken om at etablere et indendørs EM, da en ganske stor del af landene i regionen går på trægulv i vinterhalvåret. Det var jo bestemt ikke uinteressant for et lille land som Danmark, hvor håndboldspillet som bekendt er opfundet. Derfor er vi også begavet med nærmest uanede mængder af håndboldhaller, og som de øvrige skandinaviske lande har vi en lang tradition for at spille indendørs ultimate, når man andre steder har off-season. Kombineret med erfaringerne fra den succesfulde afvikling af udendørs EM i København 2015, var det helt oplagt for DFSU at lægge billet ind på værtsskabet i vinterdisciplinen. At budrunden blev udvidet til at omfatte både EM for klubhold og EM for landshold i to på hinanden følgende år, var på ingen måde afskrækkende. Det danske bud må have været en lille smule mere velforberedt end konkurrenterne fra Skotland, Letland og Sverige, fordi begge slutrunder bliver nu placeret i Sportscenter Herning, som råder over 5 håndboldbaner og tidligere har samarbejdet med DFSU om indendørs DM i både 2015 samt 2019.

Forhåndstilmeldingen til European Ultimate Indoor Club Championships (EUICC) 2020 er netop afsluttet og det ventes, at EUF i løbet af de nærmeste dage offentliggør den endelige liste over accepterede hold. Som udgangspunkt bliver der 16 hold i hver af herre-, dame- og mixrækken, hvorfor den store interesse fra de europæiske klubber medfører en vurdering af indbyrdes styrkeforhold og udvælgelse. Sikkert er det dog at følgende 18 lande bliver repræsenteret: Danmark, Norge, Sverige, Finland, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Hviderusland, Ukraine, Tjekkiet, Tyrkiet, Østrig, Polen, Tyskland, Frankrig, Belgien og Storbritannien. Klubholdenes slutplaceringer bliver højst sandsynligt lagt til grund for udvælgelse og seedning af landshold til European Ultimate Indoor Championships (EUIC) 2021, hvorfor der kan forventes kamp til stregen. Ambitionen hos EUF er at profilere indendørssporten i højere grad end hidtil, og derfor bliver der også tale om live streaming med den nuværende partner Fanseat. Det internationale forbund WFDF har også fået øjnene op for de to kommende events både med tanke for et muligt indendørs VM, men i særdeleshed også som foregangsmodel for fremtidens parasport wheelchair ultimate, når der bejles til IOC om at blive optaget som olympisk disciplin i Los Angeles 2028.

Styregruppen bag EM består af Emil Christiansen, Mattias Brun, Mathias Munk, Lasse Vestergaard Andersen og Matthias Zaccarin som alle til daglig færdes i Aarhus Ultimate. Tilsammen besidder kvintetten utallige års erfaring både organisatorisk og med eliteultimate fra såvel klubhold som landshold. Gruppen håber at slutrunderne fører til en lignende oplevelse af fællesskab blandt DFSUs medlemmer samt udbredelse af kendskabet til sporten og vækst i form af medlemstilgang. Desuden bør det nuværende erfarings- og vidensgrundlag for afvikling af store internationale events udbygges og føres videre til næste generation. Som en ekstra bonus håber drengene, at Aarhus damehold i kraft af at være forsvarende indendørs Danmarksmestre kan trække et stort hjemmepublikum til Vestjylland. Og skulle der dukke nogle københavnere op, vil de også være meget velkomne.

EM styregruppen
Emil Christiansen, Mattias Brun, Mathias Munk, Lasse Vestergaard Andersen og Matthias Zaccarin.