Hemmeligheden bag de danske sølvmedaljer ved Beach EM

Af Matthias Zaccarin, Foto af Illia Shypunov.

Det er efterhånden en måneds tid siden, at Europamesterskaberne i Beach Ultimate fandt sted på den portuguisiske Algarvekyst – og dermed også på høje tid med efterrationalisering fra DFSUs pressetjeneste. Desuagtet at flertallet tænker dette lille forbund har ressourcer svarende til en russisk troldehær, tilsigtes indsatsen at være bedre sent end aldrig.

Altoverskyggende for de fire danske landsholds anstrengelser var masters damernes sølvmedaljer. For det bedste resultat nogensinde for et dansk damelandshold må vi igen kvittere med et velfortjent og kæmpestort tillykke. Hjemme i stuerne sad de fleste danske fans klar med fredagsslikket og havde aflyst Disney Sjov – selvom EM-ugen også bød på et par nederlag undervejs mod Storbritannien og Sverige, stod det klart at dette masters damehold kunne blande sig i toppen. Finalekampen var særdeles medrivende, og mon ikke alle rød-hvide havde følelsen af, at det lige såvel kunne være blevet til dansk pokal og guldmedaljer, da Spanien vandt 9-8 i universe point. For det er bestemt et erfarent hold især baseret på stamspillere fra Copenhagen Spinners, der sidste år vandt Beach DM, efterfølgende til Beach EM for klubhold indtog 4. pladsen og senest triumferede ved BUM i Berlin.

Et tilbageblik i arkivet viser at Danmark har opnået en del top-5 placeringer gennem tiderne:

Guld, masters herrelandsholdet, EM 2015 i København

Sølv, masters damelandsholdet, Beach EM 2019 i Portugal

Bronze, herrelandsholdet, EM 2003 i Frankrig

4. plads, masters damelandsholdet, EM 2015 i København

4. plads, masters herrelandsholdet, VM 2016 i England

4. plads, damelandsholdet, Beach EM 2019 i Portugal

5. plads, damelandsholdet, EM 2007 i England

5. plads, damelandsholdet, EM 2011 i Slovenien

5. plads, herrelandsholdet, Beach VM 2015 i Dubai

5. plads, damelandsholdet, Beach VM 2017 i Frankrig

Den umiddelbare fællesnævner er kombinationen af stor talentmasse i en bred trup med mange års erfaring som sammenspillet hold samt dedikation på træningsbanen og i træningslokalet. Måske vidner de mange heppende børn på sidelinjen også om en fordel; kvinder der har født kender til smerte og ruller ikke rundt i græsset og piber som i visse andre sportsgrene. Kaptajn Louise Dyring forklarer her hvilken opskrift hun og resten af holdet følger.

“Kernen af Spinners damehold har spillet sammen i 10-15 år, men de fleste af os har været ude på skift i en årrække. Enten på grund af skader eller på grund af børn. Det er først nu i de seneste 3-4 år, at vi for alvor er samlet igen. Det giver en god trup af spillere, der kender hinanden og elsker at spille sammen. Derfor har initiativerne til at spille store turneringer også ligget hos nogle kernespillere i Spinners (Camilla Hassing og undertegnede). Og vi har så forsøgt at tiltrække flere dygtige spillere fra de andre danske klubber, både ift. 2 x masterlandshold, Beach DM og Beach EM for klubhold. 

Både på landshold og klubhold har vi fundet en balance ift. både at træne ultimate og lave fysisk træning – men også at sikre os, at folk ikke går kolde på det, oveni alt det andet i hverdagen, som forpligter. Det betyder, at det at spille Ultimate bliver et helt særligt ‘treat’, som man ikke bare tager for givet. Det synes jeg også lyser ud af holdet, når vi spiller. Selvfølgelig er vi super konkurrencemindede og vil helst vinde. Det skal der ikke være tvivl om. Men glæden ved stadig at kunne spille turneringer betyder rigtig meget. Det er måske lidt mere en selvfølge, når man er yngre. 

Rent spillemæssigt er det som om, at vi rent faktisk spiller bedre nu, end vi gjorde, da vi var yngre. Lidt mystisk, men det tror jeg flere af os har oplevet, og som hold er vi langt mere fokuseret og seriøse omkring vores spil, når vi skal på banen. Så har vi en utrolig positiv stemning altid, og det har jo givet pote. EM i Portugal var helt klart højdepunktet for mange af os. At få lov at spille en finale. Og så mod Spanien, der kan træne på sand hele året og nærmest er født i bikini – det var fedt. Vi havde gerne hapset guldet, men vi kunne sagtens glæde os over sølvet! Og så var det naturligvis fedt lige at kunne snuppe 1. pladsen til BUM i Berlin kort tid efter. Jeg er næsten helt sikker på, at både Spinners og Masterdamelandsholdet er klar til flere gode eventyr i de kommende år!!!”

Utvivlsomt kloge betragtninger som kunne henføres på mange vinderhold.

I lyset af masters damernes succes var det måske ekstra svært at iagttage transformationen af damelandsholdet, som i de indledende EM-gruppekampe var spillemæssigt dominerende og hurtigt blev the talk of the town. Lige indtil de regerende verdensmestre fra Rusland dukkede op på et tidspunkt, hvor Danmark allerede har vundet gruppen mens russerne skulle vinde. Fuldstændig forventeligt blev de danske spillere sparet og kampen brugt til at aflæse det russiske spil, fordi turneringsformatet betød at netop Rusland igen blev modstanderen i semfinalen. Rusland gik som bekendt hele vejen og tog guldet hjem, mens de danske damer måtte tage til takke med en bronzekamp mod Letland, som var blevet udraderet i en tidlig gruppekamp, men endte med at erobre medaljerne alligevel. Dette damelandshold har i høj grad haft niveau og evner til at vinde medaljer, og derfor er det virkelig bittert, synd og ærgerligt for de danske kvinder som havde fortjent en bedre fortælling i historiebøgerne end dette års 4. plads.

Ikke meget anderledes gik det for herrelandsholdet, som pga. et par tætte nederlag i universe point i de indledende kampe til Tyskland og Irland endte med den sværeste modstander i kvartfinalen, de senere vindere fra Storbritannien. Omend briterne fik kam til deres i forvejen velfriserede og vandkæmmede hår, var det for stor en mundfuld for de danske drenge. I placeringskampene fik de revanche mod Tyskland, men blev forvist af svenskerne til 6. pladsen. Det hører dog med at Laurits Hjermitslev fra KFK endte som topscorer i herrerækken for hele EM-turneringen, som han forhåbentlig lærer fra sig som landstræner for et håbefuldt U24 herrelandshold, der skal til VM i Tyskland næste måned.

For masters herrelandsholdet boblede optimismen for en gentagelse af guldet fra 2015, men måske var forudsætningerne bare ikke tilstede helt på samme måde denne gang, selvom truppen var stærk. Gruppespillet bød på fire nederlag og kun to sejre mod Italien og Storbritannien, og masters herrerne sluttede på en samlet 10. plads. Sverige vandt en medrivende finale mod Spanien, og med et backbone der umiddelbart lignede det hedengangne Skogshyddan fra Gøteborg har de svenske killar vist brugt samme opskrift som Louise Dyring og Spinners.

Fra Dansk Frisbee Sport Union skal lyde en stor og hjertelig tak til de landstrænere og spillere som har brugt tid og ressourcer på forberedelse og deltagelse i Beach EM 2019 – og tillykke med sølvmedaljerne!