U20 landsholdet til European Youth Ultimate Championships

I weekenden indledes U20 Europamesterskaberne i Wroclaw, Polen og Danmark er seedet som nr 14 ud af 16 lande, mens Frankrig, Tyskland, Italien og Irland indtager øverste seedningslag. Danmarks drenge fra Mojn, Frederikssund, Aarhus, Kockums, Skovklosteret og KFK snører støvlerne ekstra stramt for blande sig i toppen.

U20 landsholdet som repræsenterer Danmark ved EYUC 2019, se mere om holdet her.

De rutinerede trænere Jimmy Gram Escherich fra Frederikssund og Sverre Stütz fra KFK har masser af erfaring fra internationale slutrunder, både som spillere såvel som ungdomslandstrænere i de sidste par sæsoner. Statistikken mere end antyder at Danmarks U20-herrelandshold har haft svært ved at gøre sig gældende i toppen af både EM og VM, og måske derfor har landstrænerne været noget mere selektive denne gang med udtagelse af en forholdsvis lille trup, som har fået stillet krav til det ugentlige træningsniveau. Hertil fortæller Landsholdstræner Jimmy:

“Min vurdering er at vi er det indtil nu bedste danske U20 landshold der har været. Holdet har en stor gruppe meget erfarne spillere, som er med på U20 landsholdet for 2. og 3. gang. De spillere der er med for første gang har alle vist gode takter, og gør det godt. Med det sagt, så er Danmark en ungdoms Ultimate miniput nation. Lande som vi normalt sammenligner os med og spiller lige op med i “voksen” rækkerne, de har langt flere ungdoms spillere end Danmark har. “

Danmarks lille størrelse og i særdeleshed antallet af ungdomsspillere sætter således en naturlig begrænsning. Af gode grunde kan man ikke sammenligne med mastodonterne USA og Canada, som typisk får 300-400 interesserede spillere tilmeldt ungdomslandsholdene, mens knap 100 inviteres til landsholdsudtagelse.

Tyskland er iflg. WFDFs seneste opgørelse det land i Europa med flest registrerede spillere, og er på den måde næsten 10 gange større end Danmark. Det kan man ikke sige om Italien, som dog har fundet en stærk opskrift på succes med ungdomsarbejdet centreret omkring universitetsbyen Bologna. 

Irland derimod er faktisk et betydeligt mindre forbund end det danske, men formår alligevel at blande sig i toppen, senest med EM-guld til deres kvindelandshold i Ungarn. Iflg. den irske spiller Eoghan Rattigan, som i disse år er fast mand på banen for Aarhus Ultimate mener forklaringen skal findes i folkeskolen, hvor eleverne introduceres til spillet, og når de går videre på universitetet er ultimate både en integreret og velorganiseret konkurrencesport, som i mindre skala minder om netop USA og Canada. Sidenhen fortsætter de mest dedikerede og talentfulde spillere videre til den forbundsorganiserede klubsport.

Når Danmark søndag formiddag åbner ballet mod svenskerne, skal de sikkert først føles på tænderne, men en sejr ville ellers lune godt. Omend man ikke kender konkurrenterne, før de står på banen, forventes Tyskland og Sverige at kæmpe om de to øverste pladser i den indledende pulje, men det betyder også at Israel søndag eftermiddag bliver den direkte konkurrent om at gå videre til toppulje. Vi krydser fingre herhjemmefra og følger med via turneringens hjemmeside: http://eyuc2019.ultimatecentral.com/